Zo kiest u tuinverlichting die bij uw tuin past

Van donker naar licht, van onoverzichtelijk naar veilig en van simpele zomeravonden naar super sfeervol: allemaal te bereiken met de juiste tuinverlichting. Als u niet weet waar u moet beginnen met buitenverlichting die bij u past, kan het een berg zijn om tegenop te zien. Maar niet als u de juiste stappen volgt. Vanuit onze expertise geven we u graag de juiste handvatten om uw tuin in de schijnwerpers te zetten.

 

Een licht- en kabelplan

 

Een goed begin is het halve werk en daarom adviseren we ook om te starten met een lichtplan. Simpel gezegd bedenkt u hiermee welke verlichting op welke plek komt en om dit goed te doen stelt u uzelf eerst de vraag: welk doel dient de verlichting? Gaat het om basisverlichting waarmee paden, de oprit en de entree goed zichtbaar worden, wilt u vooral accenten aanbrengen op de pareltjes van uw tuin of gaat het om achtergrondverlichting waarmee ambiance geschept wordt – een combinatie van deze drie is natuurlijk ook mogelijk. Onze ultieme tip: gebruik verschillende soorten licht(bronnen) en vergeet vooral niet te werken met schaduw.

Vervolgens kiest u welke licht past bij uw wensen: op elektriciteit en dus aangelegd met een kabel of solar lampen (lampen op zonne-energie). Het grootste voordeel van lampen op elektriciteit is dat ze altijd werken; weer of geen weer. Tegenwoordig kiezen ook veel mensen voor LED-verlichting, dat zijn koele, ‘witte’ karakter anno 2021 heeft ingeruild voor zuinig en warm geel licht. Solar tuinverlichting is milieuvriendelijk, contactloos en daardoor praktisch: u hoeft de lamp slechts op de juiste plek te plaatsen en verder doet de natuur haar werk.

 

Een kabelplan voor uw tuinverlichting

 

Bij lampen op elektriciteit komt er ook een kabelplan om de hoek kijken: de juiste grondkabels op de juiste plaats voor de lichtbronnen die u heeft gekozen. De wattages en positie van uw verlichting bepalen de benodigde sterkte van eventuele transformators en de lengte van de grondkabels. Bij Rissik werken we vooral met In Lite-verlichting en -kabels: de 14/2 kabel en de 10/2 kabel. Beide werken op laagspanning, wat het veiligst is voor mens en dier, en het verschil zit in de dikte van het koper in de kabel. Hoe dikker dit is, hoe langer de lengte waaraan u lampen kunt plaatsen. Met een van deze twee kabels kunt u vertakkingen maken om de juiste plaatsen van uw tuin te bereiken.

 

Bepalen welke grondkabel past bij uw tuinverlichting is niet moeilijk: bij de 14/2 kabel mag elke vertakking maximaal veertig meter lang zijn, gerekend vanaf de transformator. Wilt u langere vertakkingen maken, dan is de 10/2 kabel voor u geschikt en kunt u per aftakking – gerekend vanaf de transformator – lengtes van tachtig meter maken. Maak hier een plan voor, eventueel door middel van een tuinplattegrond, voordat u start met de aanleg voor het beste resultaat.

Twijfelt u nog over de plek, de soort of de aanleg van uw tuinverlichting? Rissik Hoveniers helpt u graag met uw tuinontwerp.

 

Inspiratie voor de mooiste tuinverlichting

 

Honderden lampen, tientallen soorten; u zou haast door de bomen het bos niet meer zien in de mogelijkheden met verlichting voor uw tuin. Het is een kwestie van wensen en natuurlijk een kwestie van smaak, maar we helpen u graag op weg met wat inspiratie.

 

Direct licht

Het zit al in de naam: met direct licht belicht u rechtstreeks het gewenste oppervlak. Hierdoor worden details zichtbaar en krijgt u mooi afgelijnde schaduwen. Hierbinnen kunt u nog kiezen voor een gerichte lichtbundel (voor een muur of schutting) of een brede lichtuittrede (bijvoorbeeld bij een laag muurtje langs een oprit). Wij hebben goede ervaringen met de ACE DOWN of WEDGE SLIM DARK van In Lite.

 

Indirect licht

Sfeer en gezelligheid creëert u door lampen juist niet op specifieke objecten te richten. Daarbij lijkt uw tuin groter wanneer u indirect licht schijnt onder bijvoorbeeld traptreden of balustrades. De EVO HYDE van In Lite vinden wij voor dit effect een aanrader.

 

Diffuus licht

Een subtiele spreiding van het licht en zachte schaduwen dankzij licht dat gefilterd wordt met bijvoorbeeld een lampenkap, krijgt u met diffuus licht. Ideaal als sfeerverlichting. Gebruik bijvoorbeeld de EVO DOWN DARK wandlamp of de HYVE grondspot van In Lite.

 

Accent licht

Een prachtige boom, een sculptuur waar u trots op bent of die plant die ’s zomers zo mooi bloeit: met accent licht bundelt u alle lichtstralen naar de plek die u in de schijnwerpers wilt hebben, ook de hoogte in. De verschillende SCOPE-lampen van In Lite geven gegarandeerd het effect dat u wenst.

 

Verschillende verlichting stijlen

Wandlampen, grondspots, hanglampen, staande lampen, traditionele lampen: voor tuinverlichting die bij u past kunt u verschillende armaturen inzetten. Gaat u voor minimalistisch en een less-is-more effect door juist zo min mogelijk licht in te zetten of past het u vooral om veiligheid en stijl te combineren? Creëert u harmonie door vooral armaturen van dezelfde collecties te kiezen of houdt u van het speelse effect van verschillende soorten en stijlen? Met uw licht- en eventueel kabelplan heeft u de juiste houvast te pakken om tuinverlichting aan te leggen die bij u past. En als u wilt sparren, weet u ons te vinden.